Hrana za reptile

Hrana za reptile: kornjače, gušteri i zmije su vrlo interesantni ljubimci, pri čemu je kornjače i guštere lakše gajiti nego zmije, jer zmijama je potreban tek ubijen plen.

Pročitajte više…
Do nedavno se smatralo da su kornjače idealan ljubimac za decu, ali briga o njima nije tako jednostavna, dok je recimo hranjenje geko guštera veoma jednostavno. Hrana za kornjače može se davati i amfibijama, među kojima su najčešći ljubimci žabe i salamanderi.

Pogledajte našu online ponudu u Petmaniji.

Hrana za kornjače kućne ljubimce

Šta jedu kornjače? U zavisnosti od vrste, kornjače mogu biti biljojedi (jedu samo biljke), mesožderi (jedu samo meso) ili svaštojedi(jedu i biljke i meso). Prodavnice kućnih ljubimaca nude niz prehrambenih proizvoda za kornjače u peletima, štapićima i komadima, formulisanih za različite vrste kornjača i obezbeđujući uravnoteženu ishranu sa odgovarajućim vitaminima i mineralima kako bi kornjače bile zdrave. Međutim, ova vrsta blage hrane nije jedina stvar koju kornjače mogu jesti, a može biti zdravije i jeftinije ponuditi kornjačama niz sveže hrane.

Sveža hrana za hranjenje vašeg ljubimca kornjača

Hrana popularna za kornjače kućnih ljubimaca, u zavisnosti od vrste, uključuje:

Kornjača jede

 • Proteini: kuvana jaja, brašnari, puževi, cvrčci, kišne gliste
 • Povrće: kukuruz, pasulj, cvekla, šargarepa, grašak, tikva, jam
 • Zeleno: Vrh šargarepe, zelena salata, zelje, kelj, spanać
 • Voće: jabuke, grožđe, jagode, dinja, banana, kivi, mango, paradajz
 • Cveće: geranijumi, maslačak, petunije, ljiljani, karanfili

Pored niza hrane i dodataka u prodavnicama kućnih ljubimaca, dobra ideja je i nuđenje kornjačama za kućne ljubimce dodatnog izvora kalcijuma – neophodnog za jak, zdrav oklop. Zdrobljena ljuska jajeta, ljuske ostriga i kost sipe su fantastični izvori kalcijuma koje možete redovno dodavati u ishranu svoje kornjače.

Saveti za hranjenje kornjača za kućne ljubimce

Najbolja ishrana za kornjaču za kućne ljubimce je ona koja je sveža i raznolika kako bi obezbedila niz izvora ishrane. Baš kao i ljudi, kornjače imaju individualne ukuse, a nuđenje različite hrane će pomoći da kornjača bude dobro hranjena i srećna. Više saveta za hranjenje kornjača za kućne ljubimce uključuje:

 • Izbegavajte da kornjačama nudite bilo kakve mlečne proizvode kao što su mleko, jogurt ili sir. Ne mogu da svare mlečne proizvode i to će izazvati bolest.
 • Ponudite izvore proteina samo svaka dva do tri dana kako biste izbegli previše proteina u ishrani kornjače.
 • Izbegavajte sirovo meso ili hamburger jer mogu postati uprljani i pokvareni pre nego što ih kornjača pojede.
 • Izbegavajte proizvedenu hranu, kao što su krekeri ili hleb, koji mogu imati sastojke koji ne podržavaju zdravlje vaše kornjače.
 • Ponudite hranu u malim komadima koje je kornjačama lakša za jelo, posebno bebama kornjača. Kornjače nemaju zube i koriste svoje čeljusti za rezanje hrane na komade veličine zalogaja.
 • Sveža hrana je najbolja; ne ostavljajte hranu u akvarijumu ili kavezu za kornjače gde može da se formira ili istrune. Uvek očistite posudu za hranu pre dodavanja još jedne porcije.

Šta kornjače jedu za hranu u divljini?

Kornjače koje žive u divljini su poput većine drugih gmizavaca; jedu šta god naiđu. Ishrana kornjače varira u zavisnosti od regionalnih faktora i onoga čemu ima pristup u svom staništu. Vodene kornjače i kopnene kornjače imaju različite dijete.

Šta jedu vodene (vodene ili jezerske) kornjače?

Vodene kornjače, kao što su kornjače sa mekim oklopom, jedu uglavnom proteine koji se mogu naći u vodi. Ovi proteini se mogu sastojati od:

 • Riba
 • Cvrčci
 • Pauci
 • Puževi
 • Rakovi

Veće vodene kornjače, mogu jesti patke ili druge ptice koje se odmaraju na površini vode.

Šta kopnene kornjače jedu u divljini?

Kopnene kornjače, kao što su pustinjske kornjače, obično su biljojedi, jedu vegetaciju na koju naiđu u svom regionu. Namirnice koje mogu da jedu uključuju:

 • Travu, Lišće, Cveće, Kaktuse i kaktusne kruške
 • Voće, kao što su borovnice, palmeto bobice i maline

Hranite svoju kornjaču zdravom ishranom

Kornjače za kućne ljubimce mogu da jedu širok spektar hrane, od malih insekata, preko voća i povrća, do cveća. Zbog toga, vlasnici moraju da ponude široku raznovrsnu, uravnoteženu ishranu kako bi kornjača bila zdrava i srećna.

Odabirom različite hrane i dobrom ishranom kornjače, uključujući dodavanje dodataka u prodavnici kućnih ljubimaca kako bi se obezbedilo dovoljno vitamina i minerala, kornjača za kućne ljubimce može da živi dug i dobro hranjen život.