Hrana za ptice – papagaje

Činjenica je da ptice ne mogu dugo da izdrže bez hrane i da je u prirodi, kada žive van kaveza, traže neprestano.

Pročitajte više…
Pravilna ishrana je jedna od najvažnijih stvari za zdravu i srećnu pticu.

Ptice kao ljubimci se ne razlikuju po tom pitanju od ptica u prirodi, pa je zato potrebno da u hranilici uvek ima hrane. Semenkasta hrana za ptice predstavlja glavni izvor hrane u ishrani ptice.

Trenutna preporuka veterinara za ptice sa sertifikatom odbora koji proučavaju ishranu ptica je da granule treba da čine 50-70 procenata ishrane papagaja. Najbolje granule za hranjenje vaših papagaja su one koje ne sadrže šećer ili boje. Ovi sastojci mogu imati kumulativni efekat u telu i mogu izazvati bolesti na duži rok, možda čak i skraćujući životni vek ptica. Preporučeni brendovi peleta uključuju (ali nisu nužno ograničeni na) Harrison’s, Roudibush, Hagen, TOPS (Totalli Organic Pellets) i Caitec Oven Fresh Bites.

Sveža hrana za ptice

Preostalih 30-50 procenata ishrane papagaja treba da se sastoji od sveže hrane, uključujući ove:

 • Sirovo ili pareno povrće (po mogućnosti organsko, kada je dostupno).
 • Kuvana cela zrna i/ili pseudozrna, kao što su pirinač (smeđi, divlji), ovas, ječam, kinoa, heljda, amarant i tef.
 • Natopljene i kuvane ili proklijale mahunarke
 • Sirovi, natopljeni ili proklijali orasi i semenke.
 • Ograničene količine sirovog voća.

Voće, semenke i orašasti plodovi ne bi trebalo da čine više od 10-20 procenata njihove ishrane zajedno. Mnogi ljudi zamišljaju papagaje u divljini koji jedu samo voće i orašaste plodove. Istraživači otkrivaju da je za većinu vrsta papagaja to donekle pogrešno shvatanje. Osim toga, divlje ptice troše mnogo više energije od ptica u zatočeništvu, tako da su im potrebni dodatni šećeri i masti koji se nalaze u orašastim plodovima i voću.

Osim toga, voće koje jedu u divljini sadrži mnogo manje šećera i mnogo više vlakana od voća koje se uzgaja za ljudsku ishranu. Ponudite voće, semenke i orašaste plodove samo kao poslasticu i fokusirajte se uglavnom na sveže bobice i sirove, neslane orašaste plodove.

Priprema za ishranu papagaja

Jednostavan, manje dugotrajan i isplativ način da svojoj ptici svakodnevno obezbedite širok izbor sveže hrane je da napravite nešto što se zove „chop“. Chop je upravo ono što zvuči: skuvate veliku količinu žitarica i mahunarki, iseckate razno povrće i sve to pomešate u velikoj posudi.

Zatim stavite 3-4 pojedinačne dnevne porcije u kese za sendviče ili druge posude i stavite ih u zamrzivač. U zavisnosti od toga koliko zarađujete i koliko ptica imate, jedna serija seckanja može trajati od jedne nedelje do nekoliko meseci.

Naviknite svog papagaja na zdravu ishranu

Mnogi papagaji nikada nisu naučili kako da jedu zdravu hranu, ali se mogu naučiti tome. Ako vaš papagaj neće jesti hranu preporučenu iznad, pogledajte odeljak sa resursima u nastavku za članak o tome kako da svog papagaja naučite zdravijoj, raznovrsnijoj ishrani.

Toksična hrana kojom nikada ne treba hraniti vašu pticu uključuje:

 • Alkohol
 • Avokado
 • kasava (tapioka)
 • Mlečni proizvodi
 • Meso
 • Čokolada ili kakao
 • Kikiriki
 • Seme i koštice voća

Namirnice koje takođe treba izbegavati uključuju hranu koja sadrži mnogo soli, masti i šećera i/ili sadrži boje ili konzervanse.

U Petmaniji možete pronaći veliki izbor semenkaste hrane za papagaje, kanarince, divlje i ostale ptice. Bogata ponuda superpremium hrane poznatih brendova kao što su Manitoba, Nicolaqua i Nutripet daje mogućnost da ptica ima pravilan rast.