Hrana za mačke

Pravilna ishrana je veoma važna za Vašu mačku.

Pročitajte više…
Mačkama kao tipičnim mesojedima je potrebna hrana bogata kvalitetnim belančevinama, prilagođena njihovoj brzoj probavi.Dnevno Vaš kućni tigar može pojesti čak 12-18 manjih obroka!  

Većina ishrane vaše mačke treba da bude nutritivno potpuna hrana za mačke, ali možete im s vremena na vreme dati poslasticu sa svog tanjira. Samo treba da znate kako da izaberete grickalice prilagođene mačkama sa hranljivim sastojcima koji su vam potrebni. A ako im date ribu, budite sigurni da nije sirova.

Miris i tekstura hrane posebno su bitne mačjim gurmanima.

Meso

Mačke jedu meso, obične i jednostavne. Moraju imati proteine iz mesa za snažno srce, dobar vid i zdrav reproduktivni sistem. Kuvana govedina, piletina, ćuretina i male količine nemasnog delikatesnog mesa su odličan način da im to date. Sirovo ili pokvareno meso može da razboli vašu mačku. Ako ga ne biste jeli, nemojte ga davati svom ljubimcu.

Integralne žitarice

Ovas ima puno proteina po kaloriji i lako se pravi. Mnoge mačke vole kukuruz, a palenta, grubo mleveno kukuruzno brašno, ima dobru teksturu za njih. Možete probati smeđi pirinač, ječam i pšenične bobice, ali ćete možda morati prvo da ih zgnječite. Mačke obično vole manja zrna poput prosa i kus-kusa. Samo se uverite da su sva zrna koja date kuvana kako bi ih vaša maca mogla u potpunosti svariti. U redu su i prezle od celog zrna.

Riba

Riba ima puno omega-3 masnih kiselina, koje pomažu da oči vaše mačke ostanu oštre, kao i pomažu kod artritisa, bolesti bubrega i srčanih poremećaja. Konzervirana ili kuvana riba je dobra za poslasticu. Ali nemojte deliti svoj suši – sirova riba nije dobra ideja.

Jaja

Jaja su još jedan super izvor proteina za vašu mačku. Ali proverite da li su kuvani. Kao i sirovo meso i riba, sirova jaja mogu naštetiti vašoj mački.

Povrće

Ne vole sve mačke povrće, a još manje vole voće (mačke ne mogu da okuse slatke ukuse). Ali oni su bogat izvor vitamina, a pune su vlakana i vode za pomoć pri varenju. Probajte svež krastavac ili dinju, pareni brokoli ili špargle. Ali možda ćete imati više sreće da im ubacite vegetarijanski hamburger – zaista – samo pazite da pljeskavica ne sadrži luk ili beli luk.

Sir

Sir je užina bogata proteinima koja je dobra za vašu mačku u malim količinama. Ali proteini u siru su manje “potpuni” od onih u mesu, ribi i jajima. Takođe, stomačići mnogih mačaka ne mogu da podnesu mlečne proizvode, pa polako sa slatkim poslasticama i preskočite tanjir mleka.

Hrana koju mačke ne bi trebalo da jedu

Izbegavajte ove namirnice kada delite svoje grickalice. Toksični su za mačke:

  • Čokolada
  • Grožđe i suvo grožđe
  • Luk i beli luk
  • Makadamski oraščić
  • Testo za hleb
  • Alkohol
  • Ksilitol, veštački zaslađivač koji se nalazi u žvakama i slatkišima bez šećera

Ne dozvolite radoznalosti, pa, znate. Držite hranu koja nije namenjena vašoj mački na mestu do kojeg ne mogu doći.

Iz bogate ponude Petmanije odaberite hranu koja će najbolje zadovoljiti nutritivne potrebe vašeg ljubimca s obzirom na starost, način života, stepen aktivnosti i druge ključne faktore.

Pogledajte našu online ponudu u Petmaniji.