Hrana za male životinje

Za pravilan i zdrav život malih životinja neophodno je obezbediti kvalitetnu i raznovrsnu ishranu.

Pročitajte više…

Iz bogate ponude izdvaja se: hrana za zečeve – kuniće, hrana za morsko prase, hrana za hrčka, univerzalna hrana za sve glodare, hrana za ferete, degue – pustinjske veverice, ekstrudirana hrana za morske prasiće, činčile, hrčke, semenska i briketirana hrana za glodare.

Reč je o proizvodima vrhunskog kvaliteta koji će ljubimcu obezbediti sve neophodne sastojke za zdravu i uravnoteženu ishranu.

Čime možete nahraniti svog hrčka (a čime ne)

U većini slučajeva, hrčci ne zahtevaju mnogo različitih vrsta hrane. Međutim, vašem ljubimcu je potreban visokokvalitetni komercijalni pelet kao glavna ishrana da bi zadovoljio njihove nutritivne potrebe.

Međutim, pored njihovih dnevnih obroka, zabavno je ponuditi im malo raznovrsnosti u vidu različitih poslastica. Zapamtite, poslastice nikada ne bi trebalo da čine više od 10% ukupne ishrane vašeg ljubimca i ne bi trebalo da unose dramatične promene u ishranu vašeg hrčka jer bi to moglo da stresira vašeg hrčka i izazove mu da razvije mokri rep.

Ako želite da promenite njihovu primarnu ishranu, učinite to postepeno. Možda ćete biti iznenađeni kada saznate da se vaš hrčak neće prejedati, pa budite sigurni da je njena činija za hranu uvek puna.

Dobro izbalansirana ishrana za hrčke sastoji se od visokokvalitetne hrane za hrčke koja je posebno formulisana da obezbedi pravilnu izbalansiranu ishranu sa idealnom dnevnom dozom vitamina i minerala, plus sve druge esencijalne hranljive materije.

Kada vaš hrčak zaslužuje malu poslasticu, uzmite u obzir nešto od sledećeg:

Zrna

Ovo je primarna hrana za hrčke. Trebalo bi da date otprilike jednu supenu kašiku dnevno. Žitarice nude proteine i ugljene hidrate i mogu doći iz pripremljenih smeša za hrčke.

Nemojte preterati da hranite masne orašaste plodove (kikiriki i semenke suncokreta) jer oni podstiču gojaznost. Ovo bi trebalo da bude samo mali deo smeše.

Povrće

Sveže, organski uzgojeno zelje je najbolje.  Salata, zelje maslačka, vrhovi šargarepe, brokoli koplja, spanać, artičoke i bilo koje drugo tamnozeleno povrće su odličan izbor.

Izbegavajte ajsberg salatu i drugo povrće ili voće (kao što je lubenica) sa visokim sadržajem vode jer mogu izazvati dijareju. Ne zaboravite da dobro operete povrće da biste uklonili tragove štetnih pesticida.

Voće

Hrčci vole jabuke, kruške, jagode i banane. Treba ih davati u umerenim količinama, kao dodatak redovnoj ishrani. Obavezno uklonite povrće ili voće koje ne pojedete u roku od 24 sata.

Seno

Seno je odlična hrana za grizenje koja može pomoći da zubi vašeg hrčka budu u dobrom stanju. Čista, sveža, filtrirana voda bez hlora, menja se svakodnevno. Da, možete nagraditi svog hrčka njegovim omiljenim poslasticama za hrčka, samo ih držite umereno.

Jednako važno kao što je bezbedno za hranjenje vašeg ljubimca, nemojte hraniti svog hrčka sledećim, jer su štetni po njihovo zdravlje i mogu izazvati ozbiljna medicinska stanja:

  • Čokolada
  • kofein
  • Alkohol
  • Šećer
  • Poslastice ili hrana sa visokim sadržajem masti

Pogledajte našu online ponudu u Petmaniji.