“Dvoumimo se između Čau čau, Bigla i Korgija.”

“Dvoumimo se između Čau čau, Bigla i Korgija.”

Pitanje za veterinara sa sajta:

“Šta bi ste preporučili za kućnog psa? Dvoumimo se između čau čau, bigla i korgija.”

 

Odgovor veterinara:

Pozdrav,

I nije neki izbor pasa da bi se na pravi način uradila komparacija radi izbora psa kao kućnog ljubimca.

Kao kada bi birali između kavkasca, bul terijera i džek raseka..

Skroz različiti karakteri pasa. Uz to dijametralno različite cene štenaca.

Evo ovako, Čau čau je hladan pas, povučen, suzdržan i nije neki porodičan pas. Pri tom se linja kao nenormalan, veoma je zahtevan po pitanju održavanja higijene kože i krzna. Česti su problemi  sa strmim došapljem, kolenima, tetivama i ligamentima na zadnjim nogama. Kao i problemi sa kožom i krznom ako se zapuste. Cena im je srednje visoka za štene.

Ali su jako primamljivi zbog izgleda koji podseća na plišanu igracku i plavog jezika.

 

Bigl je priča za sebe i velika je razlika izmedju mužjaka i ženke. Najjeftiniji je od ove tri pasmine. Najmanje zahtevan što se nege tiče. Ali ne voli da je sam i da mu je dosadno, onda je destruktivan i ume da napravi haos u stanu. Voli prostor i duge šetnje i igru, jer je veoma aktivan. Težak je za dresuru jer je tvrdoglav i svojeglav. Potrebno je puno vremena i živaca uložiti u dresuru. Ume da ima gadnu narav često, pogotovo mužjaci. U svakom slučaju bolje je uzeti ženku bigla. Halapljivi su i vole da jedu, pa su skloni gojenju i kasnije problemima u vezi sa tim, metaboličke smetnje i osteoartroze.

Generalno su zdravi, i kada se održavaju kako treba, nemaju česte probleme sa zdravljem.

 

Bigl i čau čau su nebo i zemlja kada se porede.

 

Korgi je najinteligentniji i najvrcaviji. Umeju da budu plašljivi, ali oni se bar lako dresiraju za razliku od prethodna dva koji su magarci među psima.

Korgi je jako skup, što čini manu. Cena im se kreće preko 1200€ za štene.

Ali i njemu treba šetnja, istrčavanje, igra. Bolji je za decu i porodicu definitivno. Privrženi su i mazni. Vole pažnju.

Od bolesti, često se dešavaju alergije koje se ispoljavaju na koži. Zbog dužine dlake, potrebna im je strožija nega krzna i dlake.

 

Eto, neka moja komparacija.

Zaista ne bih znao kojeg da preporučim. A takođe zavisi i od ekonomske situacije i mogućnosti oko ulaganja novca i vremena. Kasnije i kroz održavanje zdravlja ljubimca.

 

Vaše pitanje za veterinara možete postaviti na stranici:

Pitaj veterinara