Hrana za ribice

Hrana za ribice sadrži nekoliko tipova koji su međusobno vrlo različiti po sastavu, a to su hrana za tropske ribice, hrana za baštenske ribice, hrana za ribice biljojede i hrana za morske ribice.

Pročitajte više…

Pored ova četiri tipa tu su i hrane za konkretne familije i vrste riba, kao što su hrana za ciklide ili hrana za zlatne ribice, koje nisu međusobno značajno različite.

 Kako odabrati hranu za ribu?

Ključno je znati njihove potrebe u ishrani. Većina stanovnika akvarijuma su svaštojedi vrste čija se ishrana zasniva i na životinjskim i na biljnim sastojcima. Još jedan kriterijum koji treba uzeti u obzir pri izboru hrane za ribe je način na koji se ribe hrane. Različite vrste hrane su pogodne za ishranu vrsta koje žive na dnu, druge za one koje plutaju u vegetaciji ili u sredini vode. Da ne spominjemo ribe koje žive praktično ispod površine. Sada ćemo razgovarati o vrstama hrane za ribe sa njihovim karakteristikama, što će vam pomoći da odaberete najbolju hranu za svoje stanovnike akvarijuma.

Riblje pahuljice

Ovo je najpopularnija vrsta hrane za ribe. Univerzalna je, što znači da je pogodna za hranjenje vrsta u svim delovima akvarijuma. Prvo lebdi na površini, zatim pada i rastvara se po celom akvarijumu, dajući mogućnost da ga pojedu pojedincima koji više vole niže oblasti.

Riblji peleti

Idealno za hranilice srednje vode i hranjenje riba na dnu akvarijuma. Dostupne su u različitim veličinama iu regularnim ili sporim verzijama. Njihova struktura ima glatku površinu i zatvorene pore, što omogućava sporu apsorpciju vode, visoku hidrostabilnost i ograničeno otpuštanje komponenti u vodu.

Tablete za ribu

Njihova velika prednost je što se mogu zalepiti na zid akvarijuma ili postaviti na dno. Mogu se koristiti za hranjenje pridnene ribe, rakova, kao i hranilice srednje vode.

Riblji štapići

Plutajuća hrana za srednje i velike vrste riba koje je sakupljaju sa površine vode.

Riblje oblatne

Pošto oblatne brzo padaju na dno, biće idealna hrana za rakove i ribe koje se hrane u zoni dna. Ova hrana sporo upija vodu i tako dugo zadržava svoj oblik, što je zauzvrat čini idealnom hranom za ribe čiji je otvor za usta prilagođen da skida hranu sa različitih površina.

Riblji čips

Riblji čips je u obliku ravnog diska i odlikuje se visokom hidrostabilnošću. Iako su uglavnom namenjene većim vrstama, manji primerci takođe nemaju problema da ih pojedu – jednostavno ih odgrizu komad po komad.

Hrana za ribe sušena smrzavanjem

Liofilizirana hrana je vrsta hrane koja je negde na sredini između prirodnih i veštačkih sastojaka. Napravljen je od larvi rakova, insekata i zooplanktona, bez vode. Proces sušenja zamrzavanjem sastoji se od zamrzavanja ovih stvorenja i njihovog stavljanja u vakuum, što dovodi do isparavanja vode, tako da hrana zadržava hranljiva svojstva, ukus i miris.

Prirodna hrana

Prirodna hrana se smatra najboljim rešenjem za akvarijumske ribe. Kada je reč o ribama grabežljivcima, to podrazumeva žive organizme, a stanovnici akvarijuma biljojedi sigurno će uživati u algama, povrću ili vodenim biljkama. Na kraju, pregršt saveta – male riblje vrste i one sa malim rupama u ustima treba hraniti pahuljicama i mikrogranulama. Veće vrste koje skupljaju hranu sa površine vode najbolje se hraniti čipsom i štapićima, dok pridnene ribe jedu pahuljice, pelete, tablete ili oblatne.

Pogledajte našu online ponudu u Petmaniji.